Otizmle Yaşamak ve Yeni Ufuklar Sempozyumu

01 Nisan 2022

Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) ve Biruni Üniversitesi işbirliğiyle Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında “Otizmle Yaşamak ve Yeni Ufuklar” Sempozyumu düzenlendi.

Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) ve Biruni Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen  “Otizmle Yaşamak ve Yeni Ufuklar” Sempozyumu’nda konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “AKDEM ilçemizde ‘Büyük Bir İyilik Merkezi’ olarak hizmet veriyor. Burada yapılan her bir işin büyük bir derinliği var aslında. Dokunduğumuz bir çocuğun hayatının küçükte olsa değişmesi  çok önemli, ki takip ettiğimiz çocuklarımızda çok büyük gelişmeleri hep birlikte gördük, görüyoruz, aileler biliyorlar. Birçok yetenek kazanmış hayata tutunmuş kardeşlerimiz, komşularımız, hemşerilerimiz var.” dedi.

Başkan Arısoy’un ardından konuşan Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, “Otistik Spektrum Bozukluğu dediğimiz zaman tabi sosyal iletişim ve etkileşimde gerilik kısıtlı ilgi ve tekrarlayan davranış bozuklukları ortaya çıkıyor. Bugün bazı toplumlarda 100 çocuktan 1 inde Otistik Spektrum Bozukluğu olması çok büyük bir oran olarak karşımıza çıkıyor. Herkesin birbirinden farklı olduğuna ve bununla birlikte hiçbir hastalığın birbirine benzemediğini ifade eden Yüksel aynı genetik neden olsa dahi hastalık seyrinin farklı olacağını da belirtti.

Eğitimde son zamanlarda konuşulanlara dikkat çeken Yüksel; sizin verdiğinizin değil çocuğun aldığının ne kadar olduğunun önemli olduğuna vurgu yaptı. Sayın Yüksel Benjamin Franklin’in sözünü hatırlatarak konuşmasına son verdi.

“Bana bir şey anlatırsan unuturum. Bana bir şey öğretirsen hatırlarım. Ama beni işe dahil edersen öğrenirim.”

AKDEM’den hizmet alan otizmli çocuk annesi Fatma Gökçe ise, “Otizm bana neler kaybettirdi aslında biraz belki özgürlüğümden kaybettim fakat bir insan bir anne olarak çok şey kazandım. Duygu beni yıktı yeniden bir Fatma yaptı.” sözleriyle duygularını ifade etti.

Konuşmaların ardından sahneye çıkan otizm tanılı Murat Yurtçu ve Armağan Çırpanlı seslendirdikleri şarkılar ile katılımcılara eğitim ile desteklenildiği takdirde başarılı olabileceklerini gösterdiler.

Sempozyum, otizmi çeşitli alanlardan incelemek üzere alanında uzman kişilerin yer aldığı bir panel ile devam etti.

Panelde ilk konuşmacı Çocuk Psikiyatristi Uzm. Dr. Leyla Benkurt Alkaş oldu. Ekran maruziyetinin çocuğun göz kontağını, dikkat gelişimini, duygu regülasyonunu ve taklit becerilerinin hepsini etkileyeceğini belirten Alkaş,  3 yaşından önce 3 kelimelik bir cümle kurmamış bir çocuğun ekrana maruz kalma süresinin sıfır olması gerektiğini vurguladı.  Ayrıca 18 aya gelmiş her çocuğa M-CHAT uygulanması konusunda

Otizm ve Toplumsal Katılım konusuyla söz alan Prof. Dr. Hülya Kayıhan, “Katılımın gerçekten de rehabilitasyonun en önemli, en nihai varmak istediği bir sonuç olduğuna değindi. Birçok kişinin hastalıklarıyla, bu hastalıklardan kalan sekelleriyle, farklılıklarıyla bir yaşamı sürdürmek durumunda olduğunu belirten Kayıhan, bütün farklılıklarımıza rağmen hepimizin bir ailenin, bir toplumun parçası olabilme, rol ve sorumluluklarımızı yerine getirme, aktif olma ihtiyacında olduğumuzu ve bu durumun değer görme fırsatını sağladığını da ekledi.

Otizm ve Beslenme konusunda söz alan Prof. Dr. Fatma Çelik, beslenmenin herkes için parmak izi gibi olduğunu belirtti. Beslenmenin kişiye özel olduğunu söyleyen  Çelik, her çocuğun kendine özel bir beslenme danışmanı olması gerektiğini de ifade etti.

Çocuğum Ne Diyor? Başlığı ile panelde konuşma yapan Öğr. Gör. Remziye Akarsu ise, Otizm Spektrum Bozukluğu’nda duyusal işlemleme probleminin örneklerini çok fazla gördüklerini, bu durumu yaşayan çocukların bazen hareket etmekten hoşlanmadığını, aslında beklentimizin çocukların hareket etmesi, oyun oynaması olduğunu ifade etti.

Biruni Üniversitesi Ergoterapi Bölümü tarafından 3D yazıcıyla engelli bireylerin günlük yaşam becerilerini kolaylaştıracak adaptif cihazların yapımı ve kullanım alanları Ergoterapist Ekin Akpınar tarafından sunuldu.

Sempozyum üniversite öğrencileri, eğitmen ve ailelerin katılımıyla Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

BENZER HABERLER

Ömer Arısoy
Kadim Anadolu irfanımız ne güzel ifade etmiş; “Düşenin elinden tutmak” diye. Düşenin elinden tutmak, tutup kaldırmak, yürümesine ve hayata devam etmesine yardım etmek, bizim milli hasletlerimizden biridir. Bu milli düsturumuzu son yıllarda genel ve yerel siyasetimizin temeli haline getirdiğimizi milletimiz fark etmiştir.
Devamını Oku...
Ömer Arısoy
Zeytinburnu Belediye Başkanı