Salgın Döneminde Balkon Bahçeciliğine Olan İlgi Arttı

11 Ağustos 2021

Korona virüs salgınının getirdiği kısıtlamalar ve yasaklar dolayısıyla evden çıkmayan vatandaşlar, dışarıdan ve doğadan ayrı kalınca çareyi balkon bahçeciliğinde buldu. Ziraat Yüksek Mühendisi Furkan Tınmaz, “Pandemi dönemi, insanlardaki bitki aşkını alevlendirdi.” dedi.

Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) tarafından düzenlenen ‘Bahçe Seminerleri’nin ikinci haftasında “Balkon Bahçeciliği” konusu ele alındı. Seminer kapsamında Ziraat Yüksek Mühendisi Furkan TınmazZeytinburnu Merkezefendi Parkı’nda balkon bahçeciliğine dair önemli bilgiler paylaştı. Balkonda bitki yetiştirmenin püf noktalarından bahseden Tınmaz, koronavirüs salgınının balkon bahçeciliğine olan ilgiyi de arttırdığını belirterek, “Pandemi, insanlardaki bitki aşkını alevlendirdi.” dedi.

DOĞRU IŞIK, DOĞRU TOPRAK VE DOĞRU GÜBRELEME

Bitkiyi yetiştirirken öncelikle yapılması gerekenin doğru toprak kullanımı olduğuna dikkat çeken Ziraat Yüksek Mühendisi Furkan Tınmaz, “Balkon bahçeciliğinde doğada yetişen bitki türlerini yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunlar içinde en iyi yerler evlerimizdeki balkonlar çünkü hem havadar olmaları hem güneşi direkt almaları bakımından bizim için bitki yetiştirmek için çok uygun koşullar sağlıyorlar. Burada her bitkinin kendine göre toprak isteği ve güneş isteği oluyor. Örneğin; gölge alanda çok fazla bitki yetişmeyeceği için özellikle marul, soğan gibi bitkileri rahatlıkla yarı gölge alanlarda yetiştirebiliyoruz. Eğer yerimiz rahatlıkla güneş olabiliyorsa hemen hemen her türlü bitki yetiştirebiliyoruz. Özellikle sebzeleri; biber, patlıcan gibi ürünleri rahatlıkla yetiştirebiliyoruz. Balkon bahçeciliği sadece sebzecilikle de sınırlı değil. Kaktüsler, sukulentler gibi istediğimiz çiçekli bitkileri rahatlıkla yetiştirebiliyoruz. Doğru toprak ve gübreleme işlemi yaparsanız bitkiler son derece sağlıklı gelişecektir.” dedi.

“SAKSILAR KIŞ AYLARINDA DEĞİŞMELİ”

Bitkilerin saksılarının yaz aylarında değiştirilmemesi gerektiğine vurgu yapan Furkan Tınmaz, “Bitkilerin belli büyüme dönemleri vardır. Büyüme dönemlerinde bitkiye çok fazla müdahale etmeyiz. Bitkinin durağan olduğu dönemlerde saksı değiştirme gibi büyük işlemler yaparız çünkü bir bitki için saksının değişmesi tamamen toprak yapısının değişmesi anlamına gelecektir. Bu da bitkiyi strese sokacaktır. O yüzden de saksı değişimlerini biz genelde kış aylarında ya da kışa giriş dönemlerinde bitkilerin çok fazla uyanmadığı dönemlerde yaparız.” diye konuştu.

“SALGIN DÖNEMİNDE İLGİ ARTTI”

Covid-19 salgınının bitkilere olan ilgiyi arttırdığını ifade eden Ziraat Mühendisi Tınmaz, “İnsanların fidanlıklara ve çiçeğe yönelimi arttı. Pandemi sürecinde insanlar evlerinde kapalı kaldığı dönemde kendilerini meşgul edecekleri arayışlar içine girdi. Pandemi sürecinde doğaya dönüş arttı. İnsanlarda bitki almak ve yetiştirmek isteği oluştu. Ayrıca nasıl doğru üretebileceğine dair bir arayış da başladı. Pandemi, insanlardaki bitki aşkını alevlendirdi.” diye görüş belirtti.

Balkon bahçeciliğiyle uğraşan insanların dikkat etmesi gereken kuralları da hatırlatan Tınmaz, “Yerleşim planına dikkat etmeliler, bitkileri ne çok sıklıkla bir araya getirmeleri lazım ne de çok seyrek bırakmaları lazım.” açıklamasında bulundu.

BENZER HABERLER

Ömer Arısoy
Kadim Anadolu irfanımız ne güzel ifade etmiş; “Düşenin elinden tutmak” diye. Düşenin elinden tutmak, tutup kaldırmak, yürümesine ve hayata devam etmesine yardım etmek, bizim milli hasletlerimizden biridir. Bu milli düsturumuzu son yıllarda genel ve yerel siyasetimizin temeli haline getirdiğimizi milletimiz fark etmiştir.
Devamını Oku...
Ömer Arısoy
Zeytinburnu Belediye Başkanı