Günümüzde teknolojinin çocuklar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri en aza indirmek ve teknoloji bağımlılığı ile mücadele etmek için, AKDEM ve Yeşilay Eğitim Birimi’nin ortaklaşa yürüttüğü ‘Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele’ ve ‘Benim Kulübüm Yeşilay’ aktivitesi düzenlendi.
Teknolojinin son yıllarda hayatımızın her alanında bulunması ve kullanan yaş grubunun giderek alt seviyelere inmesi, çocuklarımızın gelişimini olumlu olduğu kadar olumsuz da etkiliyor. Okulların yaz tatili sürecine girmesi ve çocukların boş zamanlarının çok olması onları teknoloji ile daha çok içli dışlı bir hale getiriyor. Teknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirmek ve onlarda farkındalık oluşturmak için; Zeytinburnu Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM), Yeşilay Eğitim Birimi ile Zeytinburnu Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)‘nin ortaklaşa yürüttüğü ‘Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele’ ve ‘Benim Kulübüm Yeşilay’ aktivitesi düzenlendi. AKDEM’de gerçekleşen aktiviteye, ilköğretim ve ortaöğretim seviyesindeki öğrenciler katıldı. Çocuklar aktivitede eğitim alırken, velilere de ‘Bağımlı Bireylere Nasıl Yaklaşılmalı?’ konulu bir seminerle bilgilendirildiler.
Çocuklar; Evet – Hayır oyunu, şifreli mesajlar içeren görseller ve eğitici videolar ile teknolojinin hayatımızdaki yerini, olumlu, olumsuz yönlerini, nasıl faydalı kullanılacağı gibi konuları oyunlar eşliğinde eğlenerek, soru cevap şeklinde devam eden diyaloglarla öğrendi.
ÇAĞIN YENİ BAĞIMLILIĞI
Teknoloji ve internetin bilinçli olmayan, kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan, davranışsal bağımlılıklar oyun oynama bozukluğu, kumar oynama bozukluğu, sosyal medyanın ve akıllı telefonun aşırı kullanımı gibi bağımlılık yapıcı davranışlarla kendini gösteren bağımlılık türü teknoloji bağımlılığı olarak tanımlanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre oyun oynama davranışı ile ilgili sağlık sorunları sadece oyun oynama bozukluğunun kendisi ile sınırlı değil. Oyun oynama bozukluğuna eşlik eden yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme, görme ve işitme problemleri; kas/iskelet problemleri, depresyon, sinirlilik, öfke ve can sıkıntısı gibi birçok probleme yol açıyor. Teknolojilerin ve sosyal medyanın aşırı kullanımı özellikle çocuk ve gençler açısından siber zorbalığa uğrama veya beden imajının bozulması gibi sonuçlar da doğuruyor.
Tüm bu risk unsurları göz önünde bulundurulduğunda, çocukların çevrim içi ortamlarda güvende olmasını sağlayacak bilgi ve becerilerle donatılması son derece önemli bir hale geliyor. Bu bilgi ve beceriler arasında içerik oluşturma ve paylaşım yapmadaki risklerin kavranması, çevrim içi gizliliğin ve kişisel verilerin nasıl korunacağının öğrenilmesi, çevrim içi hoşgörü ve empati becerilerinin geliştirmesi vb. unsurla yer alıyor.