
Down sendromlu çocuklar, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ne özel olarak hazırlanmış tişörtleri giyerek “+1 Farkla Tıpkı Sizin Gibiyiz!” diyerek mesaj verdiler.
Birleşmiş Milletler’in, 10 Kasım 2011’de aldığı karar doğrultusunda 21 Mart tarihi resmi olarak Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak tanınmıştır. Down Sendromu Farkındalık Günü’nün 21 Mart’ta kutlanmasının ise ayrı bir anlamı vardır. Down Sendromlu çocuklarda 21. kromozomların 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılmaktadır. Dünya genelinde çeşitli etkinliklerle farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) olarak bünyemizde eğitim alan öğrencilerimiz, “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü”ne dikkat çekmek için Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde özel bir etkinliğe imza attılar. Down sendromlu çocuklar özel olarak tasarlanmış tişörtleri giyerek, hazırlamış oldukları sarı-mavi kurdeleleri misafirlere dağıttı. 17 down sendromlu çocuk sahneye çıkarak vatandaşlarla birlikte şarkı söyledi. Çocuklar; Down Sendromunun hastalık değil, genetik bir farklılık olduğu vurgusunu yaparak AKDEM‘de kendi elleriyle hazırlamış oldukları tabloyu Belediye Başkanımız Sayın Ömer Arısoy’a takdim etti. Arısoy, “Bugün, 21 Mart o vesileyle güzellerimiz şirin çocuklarımız bizimle beraber bu hususu yeniden fark etmemize vesile oldular hepsinin gözlerinden öpüyorum.” dedi. Etkinlik, down sendromlu çocukların çektirdiği hatıra fotoğrafıyla sona erdi.
AKDEM, Onların Yanında
AKDEM’den hizmet almaya devam eden öğrenciler, ihtiyaçları doğrultusunda fizyoterapi, hidroterapi, uzay terapi, ergoterapi, duyu bütünleme, psikolojik danışmanlık, dil terapisi, özel eğitim, ahşap oyuncak atölyesi, el sanatları ve müzik eğitimi gibi hizmetlerimizden ücretsiz olarak faydalanıyorlar.
Down Sendromu Nedir?
Down Sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır.