Zeytinburnu Belediyesi AKDEM’in Çarşamba Seminerleri’ne Yazar Said Ercan konuk oldu. 15 yıldır ara vermeden devam eden Çarşamba Seminerleri’nde konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “AKDEM ilçemizde ‘Büyük Bir İyilik Merkezi’ olarak hizmet veriyor. AKDEM’e emek veren kardeşlerimiz büyük bir gönüllülük ruhu içerisinde çalışıyor. Her gelen hemşehrimizin mutlu olarak ayrılmasını sağlıyorlar. Mesai arkadaşlarıma emekleri için çok teşekkür ediyorum.” dedi.
AKDEM 15 yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiği Çarşamba seminerleri ile Zeytinburnu halkına eğitim, psikoloji, iletişim, çocuk gelişimi, sağlık, beslenme gibi çeşitli alanlarda destek vermeye devam ediyor.
Çarşamba Seminerleri’nin bu haftaki konuğu Yazar Said Ercan oldu. AKDEM üyeleri ’Dijital Çağda Aile Hayatını Koruyabilmek’ başlığı ile gerçekleşen söyleşi için Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’ni doldurdu.
ARISOY, “AKDEM EKİBİ GÖNÜLLÜLÜK RUHU İÇERİSİNDE ÇALIŞIYOR”
Projelerinde aileyi önceleyen ve aile kurumunun önemine dair çalışmalar ortaya koyan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy söyleşi öncesi yaptığı konuşmada; “AKDEM Zeytinburnu’nda büyük bir iyilik merkezi olarak çalışıyor. Burayı kuran ve geliştiren önceki dönem Belediye Başkanımız Murat Aydın’a sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. AKDEM’de gönüllerini katarak emek veren kardeşlerimiz var. Bir gönüllülük ruhu içerisinde çalışıyorlar. Her gelen hemşehrimizin mutlu olarak ayrılmasını sağlıyorlar. Mesai arkadaşlarıma emekleri için teşekkür ediyorum. Bu vesile ile sizi gördüğüm için çok mutlu oldum seminerin hepimiz için verimli olmasını diliyorum.” dedi.
Sosyal medya içerikleri ve yazdığı kitaplarla büyük ilgi gören Sait Ercan Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdiği seminerde; “İnsana, aileye, engellilere, çocuğa dokunmak çok önemli. Yapılan hizmetleri başarılı bir şekilde sosyal medya üzerinden anlatımı çok değerli. Halkla daha çok bir araya gelmemiz ve buluşmamız lazım. Bu tür organizasyonlara dertleşme sohbetleri diyorum.” ifadelerini kullandı.
”DİĞERLERİNE GÖRE DEĞİL DEĞERLERİNE GÖRE BİR ZEYTİNBURNU LAZIM”
Son 2 yılda sadece Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısının 15 milyon arttığını kaydeden Yazar Said Ercan, “Çocuklar ekrana bakan ebeveynlerle büyüyor. Bize sunulan bu hayatta yeni bir kavram çıktı. Dijital Human… Yaş ilerledikçe bağımlılık artıyor. Bağımlılık arttıkça da suç oranları artıyor. İnsan günlük 200 dopamine ihtiyaç duyar. Ancak insanlar internet kullanmaya başladığı zaman 2 bin dopamin hazza ulaşıyor. Bu yüzden algı yönetimi ile insanlar gerçeklikten kopuyor.” şeklinde konuştu.
“Diğerlerine göre değil değerlerine göre hareket eden bir Zeytinburnu lazım” diyen Said Ercan aslında bakmasını bilen için her şeyden alınabilecek bir ders olduğunu belirtti.
Yazar Said Ercan AKDEM Çarşamba Semineri misafirlerine bağımlılıkla ilgili bilimsel iki aşamalı bir uygulama gerçekleştirdi. Ercan “İnsanlık tarihinde bedenin beyine gönderdiği bazı mesajlar vardır. Bunlardan bir tanesi üzgünsek, moralimiz bozuksa baş ve kollar düşer. Telefonu kullandığımız pozisyonda da omzunuz ve başınız düşük olur. O sırada da beyine mutsuzum mesajı gider. İki eli kaldırmak ise mutlu olduğumuzda yaptığımız harekettir. Beden mutlu olma mesajı verir. İnsan bedeni sürekli oturan kamburlaşan bir hal aldı.” dedi.
Lise çağındaki ekran bağımlılığının en yüksek seviyede olduğunun altını çizen Ercan istatiksel bilgiler de verdi. “Dünyanın en çok kullanılan sosyal ağı olan İnstagram’da Türkiye günde 20 saatle dünya birincisi. Tiktok’ta da dünya üçüncüsüyüz. Dünyada sosyal medyaya kaydolma 13 yaşa kadar düştü. Bu veriler ile hayatı dijitalde yaşıyoruz demektir. Yatmadan önce ve sabah kalktıktan sonra bir saat telefonu elinize almıyorsanız bağımlı değilsiniz.”
“İNSAN, İNSAN OLMA SANATINI BİR DİĞER İNSANDAN ÖĞRENİR EKRANDAN DEĞİL”
Çocukların konuşma yaşının beş yaşa kadar yükseldiğini söyleyen Ercan tek taraflı iletişimin bunun başlıca sebebi olduğunu kaydetti. Ercan, “Çocuklar televizyon karşısında çok vakit geçirdiği için tek taraflı iletişime maruz kalıyor. Eski dönemde çocuklar 1 yaşında konuşurdu. Çocuklara ekranı göstermemek lazım. Ekran bağımlılığı sihirli bir şey. İnsan, insan olma sanatını bir diğer insandan öğrenir ekrandan değil. Çocuğun dünyasından hayata bakmayı bilmek gerekiyor. Çocuklarımız ekran başında hayatı kaçırıyor. İnsana dokunmak, hikayeler biriktirmek çok önemli.” dedi.